Preobčutljivost zobnih vratov

bolecina-zob.jpg

Vsi poznamo občutek, ko se zdrznemo zaradi skelenja zob ob hladni oziroma topli, zelo kisli ali sladki hrani in pijači ali mrzlem zraku.

Preobčutljivost zobnih vratov oz. preobčutljivost dentina nastane lahko zaradi razgaljenih površin korenine zoba, ki jih tako ne ščiti več sklenina ali pa dlesen. Tako je na teh mestih razgaljen dentin (zobovina), ki ima v svoji strukturi posebne kanalčke, ki povezujejo njegovo zunanjost direktno z zobno pulpo. Kadar se zaradi dražljaja tekočina v teh kanalčkih premakne, to začutimo kot bolečino.

Za to stanje obstaja več vzrokov:

 bolezni dlesni (umik dlesni)
 obraba sklenine, ki se stanjša bodisi zaradi kisline (kisla hrana, pijača ali težave z želodčno kislino-refluks) ali nepravilnega ščetkanja s trdo zobno ščetko.
 vzrok za izgubo sklenine trdega zobnega tkiva je lahko obilno uživanje kisle hrane in pijače in ščetkanje zob neposredno po uživanju le-teh. Nepopravljivo škodo si namreč lahko naredimo s trdo ščetko in nepravilno tehniko ščetkanja. Seveda lahko abrazivne zobne paste to še poslabšajo.

Pomembno: pri sledečih stanjih ne gre za preobčutljivost zobnih vratov, ampak za druga stanja, ki zahtevajo obisk zobozdravnika, vendar pa se ravno tako kažejo z istimi simptomi:

  • zobni karies
  • odlomljen ali počen zob
  • slabo tesnenje plomb ali prevlek
  • škrtanje ali stiskanje zob

Kako lahko to preprečimo?

  1. mehko ščetko,
  2. neabrazivno zobno pasto s fluoridi,
  3. pravilno tehniko ščetkanja
  4. po potrebi uporabljamo paste za občutljive zobe

Kako nam lahko pri tem pomaga zobozdravnik?

Poleg rednih pregledov in seveda preprečevanja bolezni dlesni z rednim odstranjevanjem zobnega kamna nam lahko zobozdravnik pomaga pri zmanjšanju občutljivosti zob s posebnimi premazi. Le-ti zaprejo kanalčke v dentinu, ki prenašajo dražljaje iz zunanjosti do zobne pulpe, zato dražljaj ne povzroča več bolečine.

Copyright by Zobna ordinacija Anja Siegl, dr. dent.med. All rights reserved.